Οι κάτοικοι της Πομπηίας είχαν τέλεια δόντια!

Οι κάτοικοι της Πομπηίας είχαν τέλεια δόντια!
Νέα, εντυπωσιακά στοιχεία για του κατοίκους της Πομπηίας ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι-ερευνητές στην Ιταλία. Χρησιμοποιώντας αξονικούς τομογράφους κατάφεραν να ″διαβάσουν″ τα απομεινάρια των νεκρών από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ - κάτω από τα γύψινα προστατευτικά που τα περιβάλλουν - και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι τότε είχαν τέλεια και γερά δόντια!  
Όπως αναφέρει ο Μάσιμο Οσάνα στο Euronews ,έφορος αρχαιοτήτων της Πομπηίας, "από τη μελέτη ανακαλύψαμε την απουσία των χαλασμένων δοντιών. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.Δεν μας προκάλεσε ωστόσο έκπληξη διότι γνωρίζουμε για τη μεσογειακή διατροφή και τις θετικές πτυχές της".
Η καλή ποιότητα των δοντιών εξηγείται γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι φτωχή σε ζάχαρη και λόγω του υψηλού επιπέδου φθορίου στην παροχή νερού. 
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά από τα θύματα είχαν πεθάνει όχι από ασφυξία λόγω της ηφαιστιακής τέφρας που τα έθαψε, αλλά αφού χτυπήθηκαν από κατάρρευση τοίχων. 
«Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς πέθαναν τα θύματα αυτά. Εχουμε περισσότερα από 1.000 στην περιοχή της Πομπηίας. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα οστά βρήκαμε πολλά σπασμένα κρανία. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλοί πέθαναν από πτώσεις στεγών λόγω της ελαφρόπετρας .Η ελαφρόπετρα είναι πολύ ελαφριά, αλλά λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης θα συσσωρεύτηκε φτάνοντας τα 2 μέτρα και μπορεί να προκάλεσε την κατάρρευση των στεγών.Πολλοί σκοτώθηκαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος» δήλωσε ο Οσάνα.
Οι ερευνητές στοχεύουν να σαρώσουν 86 πρόσφατα αποκατεστημένα ανθρώπινα εκμαγεία, καθώς και ζωικά υπολείμματα από την περιοχή και ελπίζουν ότι η έρευνα θα αποκαλύψει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον πολιτισμό της Πομπηίας, που εξακολουθεί να γοητεύει 2000 χρόνια μετά την καταστροφή της. 

You Might Also Like

0 σχόλια