FORBES : 18% ΑΝΤΙ ΓΙΑ 175% ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ!!! ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ?
- 11:00:00 μ.μ.
- By Unknown
- 0 Comments
Άρθρο του Πάνου Μουρδουκούτα στο περιοδικό Forbes από τις 22/1/2015 (3 μέρες πριν τις εκλογες του Ιανουαρίου).
Μετάφραση-αναδημοσίευση Μανόλης Λίβας
Πριν από την επιβολή νέου γύρου λιτότητας για την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να καθορίσει το δικό της λογιστικό πρόβλημα – υπολογίζοντας το ελληνικό χρέος, και το δικό της, με διεθνώς αποδεκτά πρότυπα.
Καθώς οι Έλληνες πολίτες οδεύουν στις κάλπες την Κυριακή, Γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχασαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της. Αυτό σημαίνει προσκόλληση σε μια άνευ προηγουμένου λιτότητα που έχει πιέσει την ελληνική οικονομία.
Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία έχει υπερεκτιμήσει το ελληνικό χρέος μην ακολουθώντας τα Διεθνή Πρότυπα Λογιστικών Δημόσιου Τομέα (IPSAS), τα οποία μετρούν υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία κατά την πάροδο του χρόνου.
Τα πρότυπα IPSAS είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται από κορυφαίες κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους επενδυτές σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Jacob Soll. «Στην πραγματικότητα, το χρέος έχει υπολογιστεί να είναι μεγαλύτερη από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, ή θα ήταν αν κάποιος χρησιμοποιήσει IPSAS,» γράφει Soll σε μια πρόσφατη δημοσίευση στους New York Times.
Ακριβώς πόσο υπερεκτιμάται το ελληνικό χρέος ?
Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στο www.freegreece.info. Εάν εφαρμόσετε IPSAS για να υπολογίσετε το ελληνικό χρέος, το καθαρός χρέος ανέρχεται σε 18% και όχι 175% του ΑΕΠ.
Τι γίνεται με το καθαρό χρέος της Γερμανίας βάσει των προτύπων IPSAS? 46% του ΑΕΠ.Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα είναι καλύτερη από εκείνη της Γερμανίας!
Γιατί, λοιπόν, η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί IPSAS για να υπολογίσει το ελληνικό χρέος? Για δύο λόγους, σύμφωνα με τον καθηγητή Soll. Κατ “αρχάς, δεν εφαρμόζουν τα πρότυπα IPSAS στο ίδιο τους το σπίτι. «Ένα όχι και τόσο γνωστό γεγονός είναι ότι οι Γερμανοί και δεν χρησιμοποιούν τα πρότυπα IPSAS αλλά και έχουν ιδιαίτερα αδιαφανή δημόσια οικονομικά πρότυπα».
Δεύτερον, με την αποφυγή προτύπων IPSAS, η Γερμανία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στο λουρί, διατηρώντας παράλληλα το ελληνικό χρέος μακριά από τα δικά της λογιστικά.
«Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι οι Γερμανοί έχουν αρνηθεί να τιμολογήσουν το χρέος δίκαια ή να αναφέρουν την σωστή αξία του, πράγμα που σημαίνει πως βραχυπρόθεσμα εξάγουν περισσότερη λιτότητα από τους Έλληνες από ότι θα έπρεπε, και ότι, επίσης, διατηρούν αυτό το δάνειο πάνω από τον προϋπολογισμό διότι αλλιώς θα κατέληγε ως μια δική τους απώλεια κάτω από οποιοδήποτε νόμιμο λογιστικό πρότυπο, «γράφει Soll.
Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει ένας τρίτος λόγος. Υπερεκτίμηση του δημόσιου χρέους για χώρες της Νότιας Ευρώπης ανακατεύει το άγχος στις αγορές συναλλάγματος, πιέζοντας το ευρώ, και αναζοπυρώνει την εξαγωγική μηχανή της Γερμανίας.
0 σχόλια